Tesla закрила проєкт дешевого електромобіля

Глобальне уповільнення попиту на електромобілі, а також навала дешевих електромобілів з Китаю змусили компанію Tesla прийняти важке рішення: проєкт бюджетного електромобіля, який мав коштувати близько 25 000 доларів, скасовано, тобто всі роботи зупинені. Про це пише Reuters.

Спочатку Маск хотів, щоб бюджетна модель була повністю безпілотною і взагалі не мала керма та педелів — така модель мала здійснити революцію на ринку та стати світовим бестселером. Через неможливість легалізувати повноцінний автопілот проєкт бюджетного електромобіля був поставлений на паузу, потім топменеджери Tesla вмовили Ілона Маска випустити бюджетний електромобіль без автопілота, але з крутим дизайном. Маск погодився та ще на початку цього року обіцяв, що електромобіль за ціною 25 000 доларів вийде на ринок у 2025 році.

Якщо модель мала вийти на ринок у наступному році, значить вона вже знаходилася у високому ступені готовності та з затвердженим дизайном, проте топменеджемент Tesla та особисто Ілон Маск зрозуміли, що у поточному вигляді автомобіль не досягне бажаного успіху, тому що, по-перше, незрозуміло, як довго триватиме спад на ринку електромобілів, а по-друге, китайські компанії вже пропонують «електрички» за нижчими цінами.

Джерела Reuters повідомляють, що Ілон Маск, по суті, повернувся до початкової концепції бюджетного електромобіля, тобто має намір зробити його повністю безпілотним та просувати як послугу через таксі та каршеринг. В той самий час інсайдери кажуть, що розробка автопілота йде не дуже успішно: життя тисяч людей, які погодилися стати добровільними бета-тестерами, опинилися в серйозній небезпеці.

Сам Ілон Маск назвав опублікований Reuters матеріал брехнею та анонсував на 8 серпня цього року прем’єру безпілотного таксі (Tesla Robotaxi). При цьому Маск не прокоментував долю бюджетного електромобіля.

Анонс прем’єри роботаксі надихнув інвесторів, вартість акцій Tesla почала зростати, але нагадаємо, що між прем’єрою Tesla Cybertruck та його запуском у виробництво минуло п’ять років. Анонсований у 2017 році Tesla Roadster другого покоління досі не представлений у серійному вигляді.

Підпишіться на наш Telegram-канал та Facebook або читайте нас в Google News, щоб нічого не пропустити.