Коли міняти оливу у двигуні – перед зимою чи після?

Коли краще міняти моторну оливу – до зими чи вже після, коли настане відлига? Це питання турбує багатьох автомобілістів, тому дамо на нього відповідь.

Якщо автомобілем ви користуєтесь не дуже часто, тобто сезонний кілометраж у вас маленький, є сенс пов’язати заміну оливи у двигуні з приходом весни, адже протягом зими олива постійно насичується вологою, а також розбавляється пальним, що не згоріло.

Якщо з часу попередньої заміни оливи у двигуні автомобіль проїхав приблизно 5-7 тисяч кілометрів, то чекати весни не треба – міняйте восени! За час літньої експлуатації двигун напевно зазнавав серйозних навантажень, та й спека сприяла прискореній деградації оливи – ризикувати не варто. До того ж зазначений пробіг, як правило, відповідає інтервалу заміни, рекомендованому виробником з урахуванням важких умов експлуатації – міські пробки тощо.

Що стосується автомобілів, які експлуатуються у відносно щадних режимах – йдеться про «машини вихідного дня», які вибираються щосуботи на заміські шосе, – то в таких ситуаціях олива дійсно здатна виходжувати максимально можливий термін. Зазвичай йдеться про 15 тисяч кілометрів, а то й більше.

Для середньостатистичних автовласників  – тих, хто їздить досить багато, але не надто перенавантажує автомобіль швидкістю, пильними дорогами тощо – є сенс замінювати оливу у двигуні відповідно до показань одометрів і рекомендацій виробників. У будь-якому випадку, моторна олива – це той розхідник, на якому ні в якому разі не можна заощаджувати. І чим частіше ви її міняєте, тим краще для двигуна.

Підпишіться на наш Telegram-канал та Facebook або читайте нас в Google News, щоб нічого не пропустити.