Криптовалюта: основи, її сенс та принцип роботи

Цифрові валюти, криптобіржа, криптогаманці – те, що з кожним днем стає дедалі популярнішим. Незважаючи на те, що вже минуло понад 10 років з моменту появи першої криптомонети, щоденні звіти новин лише недавно почали подавати інформацію про крипту, зміни курсів та криптобіржі. Сьогодні, що таке криптовалюта і як вона працює, цікавить усе більше людей, оскільки вона набуває статусу грошей нового покоління. Тому варто вивчити, як правильно взаємодіяти з цифровими активами.

У чому сенс криптовалюти?

Крипта – це віртуальна платіжна система, що функціонує без посередника у вигляді банків. Незалежно від місцезнаходження користувача він може як відправляти, так і отримувати платежі завдяки такій системі. Історія криптовалюти починається з Біткоіна – найпершої та найвідомішої монети. Вона з’явилася у 2009 році, а її творцем став Сатоші Накамото – це псевдонім, під яким ховається невідома людина чи група розробників. З того часу на ринок вийшли тисячі криптопроектів зі своїми унікальними рішеннями та характеристиками.

Вивчаючи, чим підкріплена криптовалюта, можна розраховувати насамперед на співвідношення попиту та пропозиції, що формує вартість активу та довіру користувачів. Як і фіат, цифрові монети можуть бути засобом обміну. Але криптовалюту можна також використовувати і по-іншому: смарт-контракти, децентралізовані фінанси, заощадження, управління та невзаємозамінні токени.

Як виглядає криптовалюта: огляд

Цифрові активи в основному можна поділити на дві групи:

  1. Коіни. Грошові одиниці криптовалюти, які функціонують у своєму блокчейні. Генерація допустима шляхом майнінгу, який передбачає використання потужної обчислювальної техніки. При огляді криптовалют та їх сфер застосування можна виділити наступне: переказ іншим користувачам, продаж, оплата товарів та послуг. Існують також альткоіни – альтернативні версії Біткоіна.
  2. Токени. Грошові одиниці крипти, які створені на базі вже існуючого блокчейну. Їх неможливо здобути. Допустима лише покупка або отримання за активність. Токен – це свого роду квиток. Але якщо його вивести на криптобіржу, наприклад, WhiteBIT або Binance, то можна здійснювати обмін на фіат за актуальним курсом.

Токени – це також інструмент для інвестування та свідчення права на бізнес. Вони застосовуються для участі у голосуваннях чи опитуваннях.

Як працюють криптовалюти?

Це децентралізована цифрова валюта, безпека якої досягається за допомогою криптографії. Для роботи крипти не потрібні банки та платіжні системи. Головна особливість криптовалюти – робота на технології блокчейн, яка є цифровою книгою із записами транзакцій у мережі комп’ютерів. Кожен новий блок з даними пов’язаний із попереднім у ланцюжку. Таким чином досягається прозорий та безпечний запис усіх транзакцій.

Децентралізований принцип роботи криптовалюти дозволяє проводити однорангові транзакції між користувачами. Але для цього застосовуються не фізичні гаманці чи банківські рахунки. Щоб отримати доступ до криптоактивів, використовуються криптобіржі або криптогаманці.

Підпишіться на наш Telegram-канал та Facebook або читайте нас в Google News, щоб нічого не пропустити.